Långshyttan, Långsta Rasta

Rootvalta Langsta Rasta 2014

Långshyttan, Långsta Rasta

0
When:
2014/08/16 @ 14:00 – 2014/08/15 @ 23:00
2014-08-16T14:00:00+00:00
2014-08-15T23:00:00+00:00
Where:
Landbohagen
Landbohagen
Storgatan 30
Långshyttan
Cost:
495 kr
Contact:
070-300 64 04
Långshyttan, Långsta Rasta @ Landbohagen

En dags festival med Reggae som kommer ske i Långshyttan en bruksort i södra Dalarna.

Vid frågor maila oss på langstafritid@gmail.com eller ring oss på 070-300 64 04

Avstånd från Stockholm 20mil, Gävle 9 mil, Falun 4 mil

Åldersgräns 18år

LIVE PÅ SCEN:

KALLE BAAH

Gruppen bildades i slutet av 1970-talet. På Bob Marleys dödsdag 1981 drog de ut sina instrument på villatomten för att genomföra en minneskonsert (vilka fortfarande hålls i ortens folkets hus). Flera av medlemmarna hade också inspirerats av en tolkning av rastafari, Blacka rasta.
Under tidigt 1980-tal gav gruppen ut en stor mängd demokassetter. Med sin lite sorgsna roots reggae med svenska texter blev de populära lokalt.
1985 samlades det bästa därifrån på en LP, Blacka Rasta. Ganska tung rock-roots reggae med politiska, metaforiska texter om det stora och det lilla i livet; utanförskap, klädmärkesfixering, lumpen, miljöförstöring etcetera.
Gruppen gav 1992 ut skivan Natural med texter på engelska. Man hade nu också blåsare i bandet. Skivan utgiven på det egna bolaget DigiDub var nära att bli ett större genombrott i Sverige, men man halkade på målsnöret.
Bandet fortsatte att turnera mer eller mindre intensivt (vilket de fortfarande gör). 1995 kom albumet Soon Come… inspelad i Kingston, Jamaica. En gladare och mindre roots-betonad skiva.
10 maj 2006 släpptes skivan Bråda Dagar, inspelad i den egna Red Hut Studion. Skivan är den första på svenska sedan Blacka Rasta.
I samband med bandets 30-årsfirande ordnades en jubileumskonsert i Norrköping som samlade en publik på ca 1600 gäster. Så gott som alla gamla medlemmar och gästartister genom åren deltog. I samband med konserten släpptes 30 – en samling, en samlingsskiva som summerar de 30 första åren och även innehåller tre nya spår.
2010 erhöll Kalle Baah Svenska pappersindustriarbetareförbundets kulturstipendium. Stipendiet delades ut av förbundsordförande i samband med förbundets kongress i Norrköping.

ROOTVÄLTA

Rootvälta är ett av de mest populära banden på den Svenska Reggaescenen. Med sin energi och passion lämnar de ingen oberörd.
bakgrund
För ungefär20 år sedan grundade sju hängivna själar från Borlänge bandet Rootvälta.
Den gemensamma nämnaren var passionentill reggaemusik.

Det började, som det ofta brukar göra, i ett litet garage. I garaget lades grunden till vad som idag många anser vara ett av Sveriges bästa regggaeband.

Rootvälta har sedan starten 87/88 nått stora framgångar i samband med rockfestivaler, dansmusikgalor, radioinspelningar och klubbspelningar. Bandet har även spelat på Jamaica 2001 samt i USA 2004.

Reggaemusiken brukar under vinterhalvåret ibland slumra in i människors medvetande, för att med sommarvärmen åter blomma upp i full prakt. Rootvälta är ett bevis på möjligheten att skapa regional klimatförändring i de mest kylslagna nattklubbar oavsett säsong eller väderprognos.

PAPA DEE

Papa Dee gjorde sina första liveframträdanden i mitten av 1980-talet som toastare i Göteborgsbandet Sockerbeat och dess efterföljare Beat About the Bush, bland annat på deras singel Galloping Gourmet/Undo 1986. Redan tidigare hade han DJ-at och toastat på flera av de årliga “Bob Marley Tribute”-spelningar/sound systems som reggaeprofilen Ras Jhoe brukade arrangera i Göteborg.
Major label-debuten skedde 1988 med singeln Funky Raggamuffin/Let the Music Play, en blandning av dancehall och hip-hop utgiven på Telegram Records Stockholm, producerat av Magnus Frykberg. Han blev samtidigt medlem i gruppen Stonefunkers, där han under några år var rappare.
Efter några singlar i samarbete med Rob’n’Raz så valde han att åter bli soloartist. Han fick sitt genombrott 1990 när han släppte skivan Lettin’ Off Steam, till största delen en hiphop- och dancehallskiva producerad av Bomkrash. Den följande One Step Ahead hade även med starka element av soul och reggae, en nyhet var också att han sjöng blandat med rappandet. Original Master, som kom 1994, producerad av Denniz Pop och Cheirongänget var ytterligare ett stilmässigt steg där eurodisco och dansmusik blandades till de tidigare stilarna. På skivan fanns covern The First Cut Is the Deepest vilken till dags dato varit hans kommersiellt mest framgångsrika låt.
Under senare 1990- och 2000-talet har han gett ut flera album, ofta i samarbete med Desmond Foster. Han är också en del av det amerikanska musikkollektivet Brooklyn Funk Essentials.
Från sommaren 2004[1] till 2008 var han programledare för radioprogrammet P3 Rytm i Sveriges Radio P3.
My Number One är en låt som Papa Dee ställde upp med i Melodifestivalen 2005.
Under våren 2008 ledde han programmet Papa’s kappsäck på SVT där han åkte runt världen och träffade musiker och spelade med dem

GOVERNOR ANDY

Den Svenska reggaescenen har inte alltid varit där den är idag. Och få personer har betytt så mycket och slitit så hårt för att etablera reggaen i Sverige som Anders Siösteen, aka Governor Andy.

Det är sent 70-tal och Anders, eller Andy, är sångare i banden Fri Fart och Pink Patchos, med vilka han också skriver sina första låtar. Några år senare åker han på en lång resa till Jamaica där kärleken till musiken växer och blir en stor och viktig del av hans liv. Man kan fortfarande höra att stil, melodi och flow i Andys låtar hämtar inspiration från tidiga toastare som U Roy, General Trees, King Yellowman mfl där seriösa världsproblem blandas med humor, sex och kärlek i sann Sound System anda.

1991 flyttade Andy till Stockholm, där han var med och startade reggaeklubbarna Trinity Sound, Slingshot Sound och Club Studio One. 1997 debuterade Andy som soloartist med singeln “Internet”. Det är också nu som Andy lägger till Governor före sitt namn och ett av svensk reggaes starkaste artistnamn är skapat.

Debutalbumet skulle dock dröja till 2002 då Torra Benens Dal släpptes. Sedan dess har Governor Andy släppt ytterligare 4 album, med låtar som till exempel ”Reggaeprofil”, tillsammans med Jr Erik, ”Lyckliga Gatan” tillsammans med Loreen, och ”Vakter och Polis” med Kapten Röd och Eye N I. Han har även medverkat på en rad album av andra musiker, bland annat Petter och Kalle Baah.

Februari 2014 är det dags för reggaeprofilen Governor Andy att släppa sitt sjätte album med titeln ”Bomba Dom”. Så håll i hatten och spänn fast säkerhetsbältet, dags för Guvenören att återigen starta upp dansen!

SEYDI MANDOZA

Seydi Mandoza is one of the best performers we had on
Kontiki. His music is full of energy and heart and I can
definitely recommend you booking him to your venue. His
music style is a mix of the African realness and the lovers
rock from backbeat island of Jamaica. He always gets the
crowd going, whether if it´s a slow acoustic number or a
more up tempo massive reggae song

FIRST LIGHT

Med sitt tunga autentiska Rub-A-Dub sound har 10-mannabandet First Light etablerat sig som en av Sveriges tyngsta liveakter. Enköpingsbandet har spelat ihop sedan “back in the days” och har ett musikaliskt samspel få svenska Reggaeband kan nå upp till.
I slutet av 2012 släppte First Light sitt efterlängtade debutalbum “Judgement Time”, som den bortgångna svenska soundlegenden Internal Dread både producerat och mixat.

KÄRRGRUVAN

Kärrgruvan kommer från Norbergs folkhögskola med reggae på svenska som ligger dom varmt om hjärtat.
Med starka influenser från band som bla. Kultiration och Glesbygd’n har Kärrgruvan ett ganska annorlunda sound, samtidigt som roots-reggaen finns där.

Reservation för ändringar
mer info kommer

Leave a Reply

Ord från våra vänner:

Det var magiskt!

— Peter Haraldsson!