Rootvälta historik 1990-1994

Rootvalta 1994 Mattias

I början av 90-talet började Rootvälta satsa mer på musiken. 1991 spelade vi in vår första demokassett i en studio i Gustafs för att kunna delta i musiktävlingen Kapp-Rocken, där vi faktiskt kom 2:a. Samma år hade vi vår första festivalspelning på Dala-Rock i Hedemora. Rootvälta spelade fortfarande nästan bara covers men ett par egna låtar hade nu smugit sig in. Vi var unga och hungriga, och sökte skivkontrakt. Av en händelse kom vi i kontakt med Stig Vig från gruppen Dag Vag
Bandet började göra allt mer spelningar och flyttade in i en ny, fin replokal i Rockhuset. 1993 blev ett händelsrikt år för Rootvälta. Vi spelade in en ny demokassett med 5 egna låtar. Efter att kommit 2:a i Rock-SM på Melody i Stockholm (som reggaeband!!!), fick vi åka till Köpenhamn och delta i finalen av Nordisk Rock. Det var stort! Vi var unga och hungriga, och sökte skivkontrakt. Av en händelse kom vi i kontakt med Stig Vig från gruppen Dag Vag, som blev intresserad av att producera ett par låtar med oss. Vi åkte till Rub-a-dub Studio i Stockholm och spelade in ”Soon Come” och ”Dub With You”, som kan avnjutas på Borlängebandens CD ”Eleven on a one-to-ten”. Den sommaren gjorde vi två framträdanden på Dala-Rock; stora scenen och Borlänge-scenen.
Utvecklingen fortsatte under 1994, det år som vårt första egna album ”Songs from the fallen tree” (BOLCD946) spelades in och släpptes. Stig Vig stod som producent och albumet spelades in Rub-a-dub i Stockholm, med Internal Dread som ljudtekniker. Plattan hade release i början av juni på Cozmoz i Borlänge, dit närmare 1000 personer kommit den kvällen! Bland låtarna på detta album finns smått legendariska ”Rootsaga”, som kvalade till Svensktoppen under hösten. ”Songs from the fallen tree”, som innehåller 11 spår, är väldigt mjukt och snyggt producerad med trummaskiner och samplingar. En kontrast till den tidsepoken som annars var präglad av ett rockigt Rootvälta med influenser från grunge-stilen.

Klicka här för att gå vidare till Rootvälta historik 1995-1999

 

 

Ord från våra vänner:

Kanon bra som vanligt!! :-D

— Pim Hansson